Alles over wakkertijden

slaapcoaching
slaapcoaching

Wat zijn wakkertijden nu precies? Hoe werk je met deze wakkertijden en hoe weet je welke wakkertijden je moet aanhouden?

Je kindje zit te gapen, oogt wat moe, dus jij denkt: hop naar bed! Maar dan lukt het slapen niet, je kindje probeert het wel maar het duurt lang voor hij in slaap valt of het slaapje is veels te kort. Hoe kan dat toch? Grote kans dat je net op het verkeerde moment je kindje op bed probeerde te leggen. 

Om het belang van de wakkertijden te begrijpen is het handig eerst wat meer te weten over hoe slaap werkt. 

Hoe werkt slapen eigenlijk?

Om je kindje goed te laten slapen wil je het ideale moment creëren om in slaap te vallen, namelijk door gebruik te maken van de natuurlijke ritmes. Er zijn een aantal systemen in het lichaam van je kindje die zorgen dat hij kan slapen. 

Allereerst is er de slaapdrang. Deze bouwt zich gedurende de tijd dat hij wakker is op. Was het slaapje kort dan kan er een ‘slaapschuld’ ontstaan. Vaak merk je dat je kindje niet uitgerust is na het slaapje (wordt bijvoorbeeld huilend wakker). 

Dan spelen nog de hormonen, namelijk het wakkerhormoon (cortisol) en het slaaphormoon (melatonine). Eigenlijk moet je het zo zien: Slaap komt in golven… dit komt doordat het slaaphormoon (melatonine) en het wakkerhormoon (cortisol) elkaar afwisselen. Het verloop van deze golven is weer afhankelijk van de leeftijd van je kindje. Je wilt op het juiste moment de golf pakken om lekker te kunnen slapen. Dus wanneer de slaapdrang hoog is en de cortisol laag. 

wakkertijden

Op deze manier vind je het ideale moment om te gaan slapen, oftewel de ideale slaapwindow. Dus, timing zorgt hier dat je kindje sneller en makkelijker zelf kan slapen en zo een goede slaapbasis krijgt.

Ook de slaaphoeveelheid is van belang. Moeheid kan zich opstapelen als je kindje te weinig slaapt of bijvoorbeeld te laat in bed ligt. Daarnaast is het belangrijk dat de slaapcycli worden afgerond (en meerdere cycli gepakt kunnen worden).

Wat is wakkertijd en waarom gebruik maken van wakkertijden?

De wakkertijd is de maximale tijd die tussen de slaapjes van je kindje kan zitten, zonder dat je kindje oververmoeid raakt. 

Doordat je gebruik maakt van de ideale slaapwindow voorkomt dit oververmoeidheid bij je kindje. Het stelt tevens een goede slaapgewoonte in en zorgt voor kwalitatief goede slaap. 

Je kunt je voorstellen dat als je je kindje op bed legt als het wakkerhormoon nog hoog is en het slaaphormoon nog te laag, dat het dan niet gaan lukken. Ben je dus te vroeg of te laag dan kun je de boot gemist hebben en lukt het slapen niet. Daarom zijn die wakkertijden zo belangrijk. Ze helpen je het juiste moment te vinden om je kindje te laten slapen.

Droomritmes

Binnen mijn praktijk werk ik volgens De Droomritme Methode. De droomritmes binnen deze methode zijn gebaseerd op deze wakkertijden. Ze zijn wetenschappelijk onderzocht en zo vind je dus het ideale moment om je kindje op bed te leggen.

Leeftijd

Wakkertijd

0-2 weken

45 minuten

2-6 weken

60 minuten

6-12 weken

60-90 minuten

3-6 maanden

90 minuten

6-8 maanden

120-90-90-180 minuten

8-12 maanden

2-3-4 uren

Weet wel, het zijn maximale wakkertijden. Dus hou nog steeds goed de slaapsignalen in de gaten en bij een kort slaapje kort je de wakkertijd erna in.

Hoe ga je te werk?

  1. Bepaal welke wakkertijd bij de leeftijd van je kindje past. 
  2. Houd rekening met eventuele regressies of sprongen, in dat geval kunnen wakkertijden wellicht te lang zijn. En besef dat in deze periode dagen en nachten rommelig kunnen zijn.
  3. Blijf goed naar je kindje kijken, dus blijf letten op slaapsignalen en gedrag. De wakkertijden zijn maximale wakkertijden namelijk. 
  4. Kort de wakkertijd in na een kort slaapje of meerdere korte slaapjes (ivm de slaapschuld die is ontstaan). 
  5. Ga nooit over de maximale wakkertijd heen. 
  6. Zorg dat je kindje maximaal aan het einde van de wakkertijd ‘slaapklaar’ in zijn bedje ligt.

Daarbij, weet dat deze wakkertijden geen garantie zijn tot goed slapen. Er spelen vele factoren mee bij het goed slapen van je kindje. De wakkertijden zijn een hulpmiddel en een leidraad.

Slaapt je kindje niet goed, en hanteer je wel de droomritmes? Neem gerust contact met mij op om even met je mee te kijken.