Er zijn zoveel meningen over het samen slapen met je baby of kindje. Is het nu wel goed voor de nachtrust of juist niet? Is het veilig of juist onveilig voor je kindje? Went je kindje eraan en is het straks weer lastig af te bouwen?
Alles over samen slapen met je kindje.
In de niet-westerse cultuur komt samen slapen (co-sleeping) veel voor, maar in de westerse samenleving doen we dit toch wat minder vaak. Of men twijfelt of het wel ‘kan’.
Ik merk tijdens mijn consulten dat ouders het toch lastig vinden om te praten over het samen slapen met je baby of kindje. Ze durven misschien niet eerlijk te zeggen dat hun kindje bij hen in bed slaapt, omdat ze bang zijn voor wat ik daar misschien van vind of omdat ze weten dat het misschien onveilig kan zijn. Ik vind het jammer dat ouders hier niet altijd openlijk over praten, omdat het zo belangrijk is om de realiteit te schetsen en juist dit bespreekbaar te maken. Samen slapen kan in mijn ogen namelijk prima en het hoeft niet gevaarlijk te zijn. Het kan namelijk ook op een veilige manier.
In deze blog hoop ik je wat meer informatie te geven over samen slapen oftewel co-sleeping met je baby. Mijn doel hierbij is om zo objectief mogelijk te zijn en daarbij jou de handvatten te geven om zelf te kiezen wat bij jou en je kindje past. Bewezen is dat het te adviseren is om je kindje sowieso de eerste 6 maanden bij jou op de kamer te laten slapen, maar ook daarin volg vooral je gevoel en kijk wat bij jullie past.
Wat is co-sleeping of rooming-in?
Onder co-sleeping verstaan we het samen slapen met je baby of kindje. Vaak bedoelen we dan het slapen met je kindje in hetzelfde bed maar je kunt natuurlijk ook samen met je baby slapen in dezelfde kamer. Waarbij je kindje dan in een wiegje, ledikant of een co-sleeper slaapt, dus in een eigen bedje. Dit noemen we dan rooming-in.
Onderzoeken en wetenschap over co-sleeping..
Zoveel meningen als er zijn over dit onderwerp, zoveel onderzoeken zijn er ook gedaan.
Professor James J. McKenna Ph.D. deed bijvoorbeeld jarenlang onderzoek naar samen slapen van ouders met hun baby. Hij is een groot voorstander van samen slapen met je baby. Hij heeft onderzocht dat juist het samen slapen goed is voor de ontwikkeling van de hersentjes van de baby. Daarbij stelt hij dat dit de hechting bevorderd en het makkelijker is voor de moeder indien borstvoeding wordt gegeven. Een aanrader om te lezen is zijn boek ‘Veilig Slapen met je baby’.
Veiligheid.NL pleit ervoor om je kindje zeker voor de 4 maanden niet bij jou in bed te laten slapen. Zij geven juist aan dat samen slapen met je kindje in hetzelfde bed kan zorgen voor wiegendood.
Volgens Dr. Maartje Luijk, Associate Professor Child and Family Studies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, zouden ouders niet meer zo eenzijdig geïnformeerd moeten worden over de risico’s van samen slapen met de baby in hun bed, maar ook informatie moeten krijgen over veilig samen slapen. Dat ontbreekt namelijk vaak, terwijl deze informatie wel van levensbelang is. Als ouders op de hoogte zijn, kunnen ze zelf een keuze maken die past bij hun voorkeuren en de behoeften van het kind.
Marilene de Zeeuw is klinisch psycholoog Infant Mental Health Specialist en gedragstherapeut en schreef in vakblad Vroeg over het samen slapen. Ook zij schrijft dat het onderwerp vaak voorzichtig wordt aangesneden en dat je als ouder vooral moet doen wat past, en als je graag wilt samen slapen met je kindje dat je dat prima kunt doen. Ik deel hierbij de argumenten van beide Dr. Maartje Luijk en Marilene de Zeeuw en denk dat het vooral goed is om te informeren zodat ouders zelf kunnen kijken wat het beste bij hen past.
Welke voordelen zijn er bij samen slapen?
Samen slapen kan bijdragen aan de hersenontwikkeling van de baby. Co-sleeping versterkt de band tussen ouder en baby. Doordat je baby dicht bij jou is, kan het tevens de nachtrust bevorderen. Het is makkelijker met borstvoeding geven, je bent in de buurt en je hoeft niet de kamer uit om te voeden. Het geeft jouw baby daarbij vertrouwen en een veilig gevoel. Alleen al het horen en zien van jou als moeder zorgt voor een verlaging van de stress bij jouw baby. Er zijn onderzoeken waarbij juist co-sleeping wiegendood kan voorkomen. Als moeder slaap je lichter door de nabijheid van je baby, en juist dat zorgt ervoor dat je alerter bent als er iets met je kindje gebeurd.
Wat zijn de nadelen en de risico’s?
Toch zijn er ook nadelen te noemen. Vooral de veiligheid is een belangrijk punt.
Je kunt bijvoorbeeld op je baby rollen terwijl je slaapt, je baby kan onder de dekens komen, of er is een risico op warmtestuwing door de warmte van jouw lichaam en eventuele dekens. Deze voorbeelden zullen niet snel gebeuren omdat je vaak als moeder/ouder licht slaapt, maar het kan. En juist bijvoorbeeld bij gebruik van alcohol waardoor je minder alert kunt zijn.
Ook minder privacy en minder nachtrust kun je als nadeel noemen. Omdat je lichter slaapt en toch meer op je hoede bent en elk geluidje hoort, en rust je dus minder uit.
Hoe kun je veilig en op een goede manier samen slapen met je kindje/baby?
Als co-sleeping bij jou past zorg dat je dit op een veilige manier doet. Dat kan door goed rekening te houden met de volgende punten:
- Zorg er voor dat je kindje niet uit bed kan vallen. Zorg voor valbeveiliging;
- Zorg voor een goede houding. Laat je baby in een rugligging slapen en laat je baby aan moeders kant liggen (niet in het midden). Bij een baby is het fijnst als moeder op de zij licht, gezicht naar je baby en knieën opgetrokken zodat baby niet naar beneden kan schuiven.
- Zorg ervoor dat er geen losse dingen in bed liggen waar je baby in bekneld kan worden. Zorg daarbij ervoor dat er geen dekens zijn waar kindje onder kan rollen, of kussens die tegen kindje hoofd kan komen. Hou de deken ook laag, ter hoogte van jouw heupen;
- Laatje baby slapen in een slaapzakje en kleed jezelf warm aan zodat je zelf niet onder de deken (behalve tot je benen) hoeft te liggen. Leg eventueel een handdoek of kussen onderaan de voetjes zodat je baby niet naar beneden kan schuiven.
- Doe je lange haren in een vlecht.
- Laat je baby NOOIT alleen in bed liggen.
- Vind je het toch wat spannend maar wil je wel graag je baby dicht bij je hebben, kies dan voor een co-sleeper. Zo slaap je wel samen maar wel veilig.
Kies je ervoor om samen met of bij je baby te slapen, dan is het ook van belang dat je rekening houdt met de slaapomgeving an sich, en de slaaphygiene.
Een aantal tips:
- Zorg voor de juiste slaapkleding. Denk aan ademende materialen, plus ademende lakens op het bed.
- Zorg ervoor dat de kamer lekker donker kan zijn, desnoods door de ramen te verduisteren.
- Lucht de kamer regelmatig door en gebruik een luchtbevochtiger of diffuser voor de luchtvochtigheid.
- Gebruik white noise om de geluiden te maskeren.
- Zorg voor een koele kamer, 16-18 graden Celsius is de meest ideale temperatuur om in te slapen.
Went je kindje aan het samen slapen?
Mijn eigen kinderen sliepen tot ongeveer 6 maanden bij ons op de kamer. Niet bij ons in bed, wel in een wiegje of ledikantje in onze kamer. Nu ze wat ouder zijn, slapen we ook wel eens samen. Dan niet bij ons in bed, maar wij kiezen ervoor om juist bij onze kinderen op de kamer te slapen. Vaak komt dit voor op momenten dat het slapen even niet lekker gaat. Want ook al zijn ze nu inmiddels 2 en 3 jaar, ook nu nog zijn er momenten dat het slapen wat moeilijker gaat. Ditzelfde adviseer ik ook wel eens in consulten. Juist ook als we aan slapen werken, dan kan samen slapen helpen.
Samen slapen is altijd weer af te bouwen als jullie daar aan toe zijn. Wil je hier meer over weten, neem gerust contact met mij op, dan kan ik je hierbij helpen.
Volg je gevoel..
Belangrijkste vind ik in deze: volg je gevoel… Kijk wat bij je past en kies je toch voor samen slapen, zorg ervoor dat je dit veilig aanpakt.
Wil je meer weten over het samen slapen met je kindje of over het slapen überhaupt? Of wil je hulp bij slaapproblemen bij je baby of kindje? Neem gerust contact op.