Meer ontspanning in het moederschap

Meer ontspanning in het moederschap
Meer ontspanning in het moederschap

En terug naar je gevoel

Met mijn hoogzwangere buik lag ik op de bank. Ik keek naar mijn bijna kleuter en mijn peutertje die gezellig samen aan het spelen waren. Er zit maar 17 maanden leeftijdsverschil tussen die twee. Ze kunnen zo heerlijk samen spelen met elkaar. En over een klein tijdje krijgen zij er een broertje bij. Ik kan niet wachten! Wat zal dat weer genieten worden…

En inmiddels is dat kleine broertje alweer 15 maanden oud. En ja, ik ben veel van hem aan het genieten. Hij geeft de lekkerste knuffels en de heerlijkste kusjes. En… ik moet eerlijk toegeven dat ik me zijn komst wat rooskleuriger had voorgesteld.

De bevalling

Beginnend bij de bevalling. Want zijn zus heeft echt een droomgeboorte gehad. Ik had daardoor echt de verwachting ‘dan zal het met een derde nog wel makkelijker en voorspoediger gaan’. Maar oef, ik kwam mezelf en mijn denkhoofd wel even tegen tijdens de bevalling van de jongste. Toch iets onderschat, en teveel met mijn hoofd bezig geweest. Dat maakte de bevalling voor mijn heftiger dan – ik denk – nodig was…

Het slapen

En dan nog dat slapen… Mijn oudste zoon sliep met 8 weken door, omdat wij toen hadden besloten dat we hem niet meer wakker hoefden te maken voor een voeding. Blijkt dat dat helemaal niet nodig is om dat zolang te doen. Ik denk dat als wij daar niet aan vasthielden, hij al veel eerder klokje rond doorsliep. En m’n dochter sliep met zo’n 4 maanden van 19u tot 7u! Niet zo gek toch, dat ik behoorlijk rooskleurig uitkeek naar de derde?!

Elk kind is anders

Maar echt, elk kind is anders, elk kind heeft zijn eigen karakter en doet de dingen op zijn eigen manier. En dat is af en toe best even schakelen. Want het vergelijken met zijn broer en zus gaat vrij automatisch. En mijn hoofd gebruiken bij ‘wat hoort’ en ‘wat normaal’ is gaat mij ook gemakkelijk af. Maar dat werkt dus eigenlijk zo ontzettend tegen me.

De kleine heeft mij veel nodig in de nacht. Hij slaapt het liefst bovenop me, of dicht tegen mij aan. Maar is daarbij ook nog wel veel wakker tussendoor. Dat kan mij onrustig, vermoeid en geïrriteerd maken. Als ik weer mijn mama-mindset bewust inzet, geeft het mij direct een meer ontspannen gevoel. En kan ik vanuit mijn relaxte Zijn, er juist ook beter voor mijn zoontje zijn. Hij wordt rustig van mijn ontspannen houding. Dat kan hij ook nog niet zelf: zijn emoties reguleren moet hij nog leren.

Mama mind-set

Die mama-mindset kan ik meestal (ik ben ook maar een mens) vrij gemakkelijk inzetten, en dat is heel helpend. En dit geef ik ook mee tijdens het coachen van andere moeders. Moeders die het ook soms even niet meer weten wat ze met hun kind aan moeten. Moeders die oververmoeid zijn.

Mama coaching, wat houdt dat in?

In de coaching gaan we onderzoeken wat er in jouw hoofd speelt. Welke gedachten, overtuigingen en emoties er bij je spelen, en hoe je daar mee om kunt gaan. Ook ga ik je leren om terug te gaan naar je gevoel en je intuïtie. Om jezelf te leren reguleren. Zodat ook jij je meer ontspannen voelt op momenten dat je dat het meeste nodig hebt.

En de samenwerking die ik met Marieke van Studio Uil heb, is echt een heel fijne aanvulling op wat ik doe. De combi van meer rust en slaap creëren voor je kind én het goed voor jezelf zorgen als moeder zijnde. Dat is toch een mooie en waardevolle basis in het moederschap.

Renske is Pedagoog en oprichtster van Groot voor Klein. Of je nu zwanger bent of al bevallen, Renske geeft jou veel bewustwording, inzichten en handvatten om een liefdevolle basis te kunnen creëren.  Samen met Renske geef ik cursussen aan professionals en ouders. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met ons op. 

wake to sleep

Wil je eerst graag zelf aan de slag met het slapen van je kindje? Hier vind je mijn slaapgidsen!