Jouw kindje en het slapen tijdens de feestdagen

slapen tijdens de feestdagen
slapen tijdens de feestdagen

Wat heerlijk! De kerstvakantie begint al bijna en de feestdagen komen eraan. Zo’n fijne periode om met elkaar te zijn en misschien als gezin leuke dingen te ondernemen. Maar hoe doe je dat nu met jouw kindje en het slapen? De gezelligheid van de feestdagen en de drukte die het met zich mee kan brengen kunnen voor meer prikkels en indrukken zorgen voor jouw kindje. Ook zal het slapen niet altijd op de manier kunnen zoals je kindje gewend is. Kun je beter zo veel mogelijk thuis blijven en het normale ritme volgen? Of juist ‘go with the flow’ en je ziet wel hoe het gaat? In deze blog geef ik je een aantal tips om de feestdagen relaxed door te komen met jouw kleintje en toch ook met voldoende slaap voor jouw kleintje. 

Hoe kom je de feestdagen relaxed en met voldoende slaap door met jouw kleintje?

Tip 1: Routine en regelmaat

Hoewel het al druk zat is die dagen is het fijn als je toch zo veel mogelijk het ritme van thuis kunt aanhouden. Juist tijdens deze drukke dagen is het fijn als je kindje die voorspelbaarheid van de dag herkent. Bied de slaapjes zo veel mogelijk aan op de gewende tijden, houdt het bedtijdritueel (voor overdag en ’s avonds) zo veel mogelijk hetzelfde en denk bijvoorbeeld ook aan de speelmomenten en de 1-op-1 aandacht. Juist deze voorspelbaarheid en herkenning zorgen ervoor dat de dagen voor jouw kindje rustiger verlopen. Plan jij de slaapjes van jouw kindje die dag ergens anders, zorg dan bijvoorbeeld ook voor herkenbare spulletjes. Denk aan eigen slaapzakje, knuffeltje, projector etc.

Tip 2: Rust

Ook al zijn het drukke en leuke dagen, probeer ook tijd vrij te maken voor rust. Denk bijvoorbeeld aan rustmomenten gedurende de dag of extra tijd voor het bedtijdritueel. Het kan voor jouw kindje wat langer duren om de prikkels van de dag te verwerken dus bouw de dag rustig af en neem de tijd voor het slapen gaan. Denk bijvoorbeeld ook aan sensorisch speelgoed einde van de dag of het gebruik van een projector bij het slapen gaan (Zazu heeft hele fijne projectors). Deze kun je trouwens prima meenemen als je kindje tijdens kerst ergens anders slaapt: een stukje herkenning van thuis en een mooie manier om tot rust te komen voor het slapen gaan. 

 

Tip 3: Eerder naar bed

Juist tijdens dagen of periodes van veel indrukken, prikkels en activiteiten kan jouw kindje eerder moe zijn dan normaal. Dus kijk goed naar je kindje. Geeft jouw kindje eerder signalen van vermoeidheid af dan op andere dagen? Leg je kindje eerder op bed voor zijn of haar slaapje of vervroeg bedtijd. 

 

Tip 4: Kies voor een mobiele slaapplek

Oftewel, slapen onderweg. Laat het bedje even los. Jouw kindje kan prima in de auto, draagzak of kinderwagen slapen! En juist op dit soort dagen is dat extra handig. Stel jullie gaan een dagje weg of naar familie. Kijk of je bijvoorbeeld het ochtendslaapje zo kunt plannen dat deze tijdens de autorit valt. Een ander slaapje kan bijvoorbeeld prima in de draagzak of kinderwagen zijn. Slapen is belangrijker dan de slaapplek. 

 

Tip 5: Accepteer dat het even anders gaat

Er van uitgaande dat deze dagen niet twee weken lang elke dag feest zijn bij jullie, probeer ook realistisch te zijn en te accepteren. Van twee wat drukkere dagen met minder kwalitatieve slaapjes zal jouw kindje niet heel lang last hebben. Het kan zeker zo zijn dat je kindje na deze dagen weer even moet bijkomen, de nachten even onrustiger zijn, je kindje in het ritme moet komen en moet bijtanken. Maar dat komt wel goed. Accepteer dat het even anders gaat dan normaal en probeer zelf relaxed te blijven. Pak het ritme weer op na de feestdagen en geef het de tijd. Neem dus ook tijd voor jezelf tijdens deze dagen. Doordat jij rustig bent zal jouw kindje dat ook zijn.

Tip 6: Geniet

Last but not least, geniet van deze mooie dagen. Helemaal nu het weer mag: samen zijn. Maak er een mooie tijd van en geniet van elkaar.

Heb je toch nog vragen over het slapen van jouw kindje tijdens de feestdagen? Of slaapt jouw kindje slecht en wil je nu echt naar een oplossing toe? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek zodat we samen kunnen kijken waar ik jullie mee kan helpen. 

wake to sleep

Wil je eerst graag zelf aan de slag met het slapen van je kindje? Hier vind je mijn slaapgidsen!