Rust, ritme, regelmaat, vaste slaapplek – PIKO

rust regelmaat ritme vaste slaapplek pik
rust regelmaat ritme vaste slaapplek pik

Francien Mels is oprichter van Piko en slaapcoach. Ze schreef een blog voor Studio Uil over de PIKO. 

Als je papa of mama wordt, dan verandert er veel. Sterker nog: in je hele leven verandert er niet zoveel als nu.

Soms zul je het gevoel hebben dat je in een achtbaan zit. De mooie momenten en de momenten van twijfel wisselen zich af. Dit hoort erbij, dus weet dat dit heel normaal is!

Hoe kun je nu toch zoveel mogelijk van deze intense tijd genieten? Ik help je een stukje op weg.

Wat je baby nodig heeft, is rust, ritme en regelmaat. Dat klinkt misschien heel ouderwets, maar het is wel echt waar. Ik zal je uitleggen waarom.

Rust

Je baby heeft 9 maanden bij jou in de buik gezeten. Dat was een bescherm coconnetje waarin licht en geluid werd gedempt en geuren nauwelijks doordrongen. Dan wordt je kleintje geboren en zijn er ineens felle lichten, harde geluiden en onbekende geuren. Heel veel prikkels dus. Daar komt nog bij dat je baby nog niet heeft geleerd hoe hij deze prikkels moet filteren. Daarom is het goed om het rustig aan te doen. Dat betekent een rustige omgeving, niet te veel activiteiten en vooral ook zelf rustig zijn. Dat heeft je kindje echt nodig om zo aan de wereld om hem heen te wennen.

Ritme

Met ritme bedoel ik niet alles op uur en tijd doen – je baby kan immers nog geen klokkijken. Het ritme zit hem in de volgorde van activiteiten. Een pasgeboren baby slaapt nog veel, dus een herkenbaar ritme is bijvoorbeeld: slapen-voeden-wakker-slapen.

Als je zo’n volgorde gedurende de dag aanhoudt, dan weet je kindje op een gegeven moment wat er komen gaat. En dat voelt vertrouwd.

Regelmaat

De regelmaat/routine ondersteunt het ritme. Deze bouw je in bij de activiteiten. Een mooi voorbeeld daarvan is het bedtijdritueel. Door een herkenbaar ritueeltje te hebben voor het slapen gaan, weet je kindje ook hier wat er komen gaat en kan zo makkelijker gaan slapen. Het hoeft niet heel lang te zijn, als het maar herkenbaar is voor je baby.

Vaste slaapplek

Een vaste slaapplek ondersteunt de rust, ritme en regelmaat die zo belangrijk is voor je kleintje. Met een vaste slaapplek wordt het naar bed gaan herkenbaar, het voelt vertrouwd en kan je kleintje makkelijker gaan slapen.  

Nu klinkt dit misschien heel eenvoudig, maar in de praktijk is het vaak toch wat lastiger dan je denkt.

Tel maar eens hoeveel verschillende slaapplekjes je baby afgelopen week heeft gehad (en alle slaapjes tellen mee!). Dat zijn er waarschijnlijk meer dan één of twee. En bedenk nu eens: hoe zou jij zelf slapen als je iedere nacht in een ander bed zou slapen?

Te veel verschillende slaapplekjes is dus echt niet fijn voor je kindje. Het is dan moeilijker om een fijn ritme te vinden. Het advies is dan ook om het aantal slaapplekjes te beperken tot twee.

PIKO® biedt de oplossing

Is het moeilijk om in de praktijk het aantal slaapplekjes te beperken tot twee? Dan biedt de PIKO de oplossing.Met de PIKO geef je je baby een vaste slaapplek – waar je ook bent. Door steeds dezelfde slaapplek te hebben, wordt de PIKO vanzelf ook onderdeel van het bedtijdritueel. Op deze manier slijten gewoontes makkelijker in en dat is precies wat je wil: zo dan kan hij makkelijker zelf in slaap vallen en ook langer doorslapen. Als je de PIKO ziet, zie je als eerste de Cap. Maar er is meer dan dat. De PIKO bestaat uit de Cap met lakentjes, de POD en de App. Dit alles zit in een tas waardoor je de PIKO makkelijk mee kunt nemen.

Wist je dat de PIKO ook een mooie oplossing kan zijn in de kinderopvang? Juist de PIKO kan zorgen voor een rustige slaapplek voor baby’s op de groep. 

Wil je meer informatie over de PIKO? Kijk dan op PIKO.

wake to sleep

Wil je eerst graag zelf aan de slag met het slapen van je kindje? Hier vind je mijn slaapgidsen!