Wat als je kindje altijd vroeg wakker is?

Wat als je kindje altijd vroeg wakker is?
Wat als je kindje altijd vroeg wakker is?

Oh my god… de babyfoon.. daar hoor je je kindje alweer, je kijkt op de klok… weer 5 uur. Met moeite ga je jouw bed uit en naar je kindje toe. Verder slapen lukt niet, je kindje wil de dag beginnen. Misschien neem je je kindje alvast mee naar beneden, omdat het verder slapen niet lukt. Want stel dat de rest van het gezin wakker wordt…

Wat kun je doen als je kindje elke dag zo vroeg wakker is? Wat zijn de oorzaken van vroeg wakker worden? Je leest het in deze blog.

Wat is een zogenoemde vroege vogel?

Een kindje dat voor 6 uur wakker wordt, noemen we een vroege vogel. Een normale starttijd is alles vanaf 6 uur (en liever niet later dan 8.30 uur), ook al vinden veel ouders dat nog erg vroeg.

Oorzaken vroege vogel

Juist in de vroege ochtend is de slaapdrang bij je kindje laag en kan hij dus makkelijker wakker worden. Daarbij kan er gewenning zijn, als je kindje elke keer voor 6 uur wakker wordt. Naast deze factoren kunnen ook de omgeving, de ontwikkeling van je kindje, een regressie en een verkeerd ritme dit vroege waken in de hand werken. 

Wat te doen als je een vroege vogel in huis hebt?

Een paar tips:

  • Zorg dat het kamertje goed donker is (vooral in de zomer).
  • Heeft je kindje last van geluiden waardoor hij vroeg wakker wordt? Denk eens aan white noise! White noise markeert de omgevingsgeluiden (denk aan verkeer, vogels, etc.).
  • Kijk goed naar het ritme en de slaap overdag. Slaapt je kindje te weinig overdag, dan ligt oververmoeidheid op de loer en dat kan voor vroeg waken zorgen. Maar ook teveel slaap overdag kan zorgen voor een vroege vogel, de nacht wordt namelijk korter.
  • Hou de wakkertijden in de gaten! Ga er nooit overheen, dit zorgt voor oververmoeidheid en kan vroeg waken weer in de hand werken. Check mijn blog over de wakkertijden voor meer informatie over welke wakkertijden passen bij de leeftijd van jouw kindje.
  • Kan je kindje niet zelf in slaap vallen? Dit kan zorgen voor een onrustige nacht en vroeg waken. Je kindje slaapt namelijk lichter en heeft jouw hulp bijvoorbeeld telkens nodig om verder te slapen. Wil je weten hoe je jouw kindje kunt leren om zelf in slaap te vallen of heb je hier hulp bij nodig? Neem gerust contact op met mij, dan kijk ik met je mee.
  • Beschouw alles voor 6 uur echt als nacht, dus ga niet meteen naar beneden en start de dag pas echt om 6 uur. Blijf je kindje troosten, hou het donker, fluister en probeer je kindje in zijn bedje te houden tot de dag begint. Om 6 uur begin je de dag, gordijnen open en ga je naar beneden. 

Slapen doet slapen! Vroeg wakker worden heeft vaak ook te maken met de bedtijd. Dus door bedtijd te verschuiven, kom je na gewenning uit op een latere bedtijd. Maar dat doe je niet met langere wakkertijden, want zo creëer je oververmoeidheid! Dit doe je door slaap toe te voegen.

Heb jij een vroege vogel in huis? Tips nodig of wil je meer weten? Ik help je graag verder op weg. 

wake to sleep

Wil je eerst graag zelf aan de slag met het slapen van je kindje? Hier vind je mijn slaapgidsen!