Wanneer is je peuter klaar voor een peuterbed?

doorgroei-ledikant
doorgroei-ledikant

Over dit onderwerp krijg ik regelmatig vragen van ouders. Wanneer is het nu het juiste moment om over te gaan naar een peuter bed? Het is ook best een grote verandering die je goed wilt aanpakken. Daarnaast zie ik toch regelmatig situaties waarbij dreumes of peuter al over is op een peuterbed, maar dit eigenlijk net wat te vroeg was.

Wanneer is het nu wel het juiste moment en is je kindje (en ben jij) eraan toe? Hoe pak je deze overgang naar het peuterbed het beste aan en wat kun je doen als deze overgang niet zo soepel verloopt?

 

Wanneer (nog niet) overgaan naar een peuterbed?

Het beste moment om over te gaan naar een peuterbed is wanneer jouw peuter er klaar voor is en jij ook. In theorie is dat vanaf de leeftijd van 3 jaar, en liever niet eerder. Dat heeft ermee te maken dat bewezen is dat je kindje vanaf 3 jaar pas denkbeeldige grenzen kan begrijpen, en dus snapt dat hij in zijn bedje moet blijven. De kans dat je kindje dus constant zijn bedje uitklimt is vanaf 3 jaar het kleinst. Je kunt het dus ook niet verwachten van een kindje dat jonger is. Daarnaast kun je vanaf 3 jaar ook goede afspraken met je peuter maken, wat bij een jonger kindje wat lastiger is. Ik adviseer daarom in mijn consulten altijd om de overstap naar een peuterbed echt pas te doen vanaf de leeftijd van 3 jaar. Een ander belangrijk gegeven is dat je pas over wilt gaan naar een peuterbed als je kindje goed slaapt. Zijn er slaapproblemen, slaapt je kindje niet door of zijn er bijvoorbeeld bedtijdbattles? Dan wil je echt nog even wachten met een peuterbedje.

En wacht ook nog even met de overgang naar een peuterbed indien er andere spannende omstandigheden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de komst van een broertje of zusje, stoppen met de speen of de overgang naar de basisschool. Je wilt dan echt wel even wachten tot de rust is teruggekeerd.

Maar wat nou als je kindje zijn ledikant uitklimt of uitgroeit?

Ik hoor je denken… ‘Leuk, vanaf 3 jaar. Maar mijn dreumes klimt zijn ledikant uit!’ of ‘Mijn peuter is eigenlijk te groot voor zijn ledikant!’ of ‘Er komt een baby aan, dus het ledikantje kan naar de kleine en onze peuter kan mooi over naar een groter bed!’.

Heel begrijpelijk dat dit issues zijn die de vraag naar een peuterbed opgooien. Kun je dan wel overgaan naar een peuter bed? Graag geef ik je voor deze situaties een aantal tips.

Klimt je dreumes of peuter zijn ledikant uit? Dan is het echt geen veilige situatie meer om het ledikant te behouden. Ook als het ledikant eigenlijk te klein is, zou ik zeker over gaan naar een ander bed. Maar… een peuterbed is niet meteen de beste oplossing in deze situatie. Ik adviseer ouders eigenlijk altijd om in dit geval over te gaan naar een zogenoemd ‘doorgroei-bed’. Een ledikant in de formaat van een peuterbed, en met de mogelijkheid om later om te bouwen tot peuterbed. Petit Amelie heeft hier bijvoorbeeld ruime keuze in.

Is er een broertje of zusje op komst? In dat geval is het heel logisch dat het ledikantje over gaat naar de baby. Wel zou ik in dit geval ook bij een leeftijd van onder de 3 jaar eerst kiezen voor een doorgroeibed in plaats van een peuterbed. De komst van een broertje of zusje is al een hele happening en grote verandering voor jouw peuter. Juist deze verandering kan wat lastiger slapen geven en dan wil je wel dat je peuter lekker in zijn bedje blijft liggen. Daarbij adviseer ik altijd om ruim van te voren je peuter al een nieuw (doorgroei)bed te geven en niet vlak voor de geboorte van het broertje of zusje. Het kan voor de peuter lastig zijn als de nieuwe baby ook nog eens zijn bedje ‘inneemt’.

Hoe zorg je dat de overgang naar het peuterbed soepel verloopt?

Is je peuter oud genoeg en is het echt tijd voor de overgang naar een peuterbedEen viertal tips om deze overgang soepel te laten verlopen:

  1. Bereid de overgang samen met je peuter voor.

Bereid je peuter voor en betrek hem hierbij. Vertel dat je peuter wel toe is aan een nieuw bed. Of vraag bijvoorbeeld of hij toe is aan een nieuw groot bed. Praten hierover is een goede voorbereiding. Kies samen een leuk bed uit en bijvoorbeeld ook eventueel het dekbedovertrek. Zo geef je je kindje vertrouwen en zeggenschap en geeft het je peuter een goed en veilig gevoel. Zorg bij het kiezen van een peuterbed dat je een bed kiest met een uitvalhekje.

  1. Doe het in kleine stappen

Zet het nieuwe bed (als het past) alvast in het kamertje van je peuter. Dus samen met het ledikant. Zo kan je peuter er alvast naar kijken. Misschien af en toe al in zitten om een boekje te lezen of te spelen. En een stap verder kun je je peuter zelf laten kiezen wanneer hij er alvast een keer in wil slapen. Zo kun je jouw peuter in kleine stappen laten wennen.

  1. Gebruik een fijn bedtijdritueel

Een fijn, liefdevol en duidelijk bedtijdritueel betekent houvast en een rustige duidelijke afsluiting van de dag. Het bereidt de radartjes in het lichaam van je kleintje voor op het slapen dat gaat komen. Door hetzelfde bedtijdritueel te gebruiken en hier de tijd voor te nemen zal je kindje ontspannen naar bed gaan.

  1. Neem de tijd en wees er voor je kindje

De overgang naar een nieuw bed hoeft niet snel. Bedenk dat dit best een grote verandering kan zijn voor je kindje en dat je daarom de tijd wilt nemen om je kindje rustig te laten wennen aan zijn nieuwe bedje. Zo kan het zijn dat je kindje de ene dag of nacht wel en de andere misschien nog niet in zijn peuterbed wil slapen. En het kan zijn dat je kindje wat meer aanwezigheid en hulp van jou als ouder vraagt bij het slapen gaan. Dat is natuurlijk prima en heel logisch.

Wat doe je als de overgang naar het peuterbed niet zo soepel verloopt?

Heb je het peuterbed geïntroduceerd maar wil je kindje niet slapen of komt hij elke keer zijn bedje uit? Er zijn een aantal punten waar je naar kunt kijken en dingen die je kunnen helpen om hem te laten wennen in zijn nieuwe bed:

  • Praat erover, waarom wil hij niet slapen? Toon begrip en kijk wat er scheelt. Zit je kindje in de magische fase en is hij wat angstig?
  • Zorg voor een rustig en fijn bedtijdritueel.
  • Hoe ging de dag? Is je kindje overprikkeld of oververmoeid? Is er genoeg 1-op-1 aandacht geweest?
  • Gebruik een slaaptrainer of een beloningssysteem (bijvoorbeeld een bedtijdpas). Maak afspraken met je kindje en wees consequent.
  • Blijf aanwezig en luisteren naar je kindje. Het is heel normaal als je kindje jouw aanwezigheid wat meer verlangt bij de overgang naar het peuterbedje. Die aanwezigheid kun je prima geven door even bij je peuter op de kamer te blijven, maak daar wel afspraken over en wees consequent. Deze aanwezigheid kun je altijd weer afbouwen.

Wil je meer tips of zou je graag advies hebben over de overgang naar een peuterbed? Of wil je graag een sparren over het slapen van jouw kindje en eventuele slaapproblemen? Neem gerust contact op.

wake to sleep

Wil je eerst graag zelf aan de slag met het slapen van je kindje? Hier vind je mijn slaapgidsen!