Hoogsensitiviteit en slapen

overprikkeld kind
overprikkeld kind

Hoogsensitiviteit en slapen

Gaan hoogsensitiviteit en slapen samen? Ja hoor, vaak prima! Maar soms ook niet, en heeft een hoogsensitief kind moeite met slapen. Zoals bij onze oudste, zijn slaapproblemen hadden deels zeker met zijn hoogsensitiviteit te maken. 

Als baby huilde hij veel en werd alleen rustig bij ons in de armen. Sliep vaak bij ons in de armen of bij ons in bed. Uiteindelijk lukte zijn eigen bedje, maar slapen bij een oppas of opa en oma lukte niet. We probeerden alles! Nu is hij 3,5 jaar oud en nog steeds is elders slapen lastig. Hij houdt niet van labeltjes aan zijn kleding, schrikt snel van harde geluiden. Hij is snel overprikkeld en heeft vaker een woede uitbarsting als zijn emmertje overloopt. Huilt zijn broertje, dan raakt hij zelf meer overstuur dan zijn broertje. Heeft hij een haakje aan zijn nagel, of een heel klein wondje dan doet dat hem echt pijn. Wordt zijn kleding nat, om wat voor reden dan ook, dan moet alles meteen uit. Kapper is een drama, aan zijn haar zitten doet letterlijk pijn. Hij houdt niet van veranderingen, slaapt graag met een bedhekje en nog in een slaapzak. Hij ziet alles, alle details en weet deze dagen later nog.

Ja inmiddels weten we dat onze Tigo hoogsensitief is en dat verklaart ook de slaapproblemen die we eerder hadden met hem. Is het erg? Nee juist niet, het maakt hem bijzonder en we begrijpen hem veel beter nu. 

Maar hoe doe je dat nu met slapen? Hoe ga je om met de hoogsensitiviteit van je kindje?

Is jouw kindje hoogsensitief?

Ongeveer 15-20 van de kinderen is hoogsensitief. En daarvan heeft ongeveer een kwart moeite met slapen. 

Kenmerken van hoogsensitiviteit zijn onder andere alertheid, ze kunnen niet tegen harde geluiden, zijn gevoelig (bijvoorbeeld voor labeltjes in kleding), ze merken veel op in hun omgeving, denken veel na, ze laten wat lastiger los, en voelen de sfeer en gevoelens van anderen aan. Ze kunnen vaak ook slecht tegen veranderingen of vinden veranderingen moeilijk. 

Hoogsensitieve baby’s zijn vaker onrustig en sneller overprikkeld. Dit gaat vaker gepaard met slecht slapen.

Om er achter te komen of je kindje hoogsensitief is, is dit een kwestie van goed naar je kindje kijken. Je kindje leren kennen.

Hoe zit dat nu met hoogsensitiviteit en slapen?

Hoe zit dat nu met het slapen van een hoogsensitief kindje? Je kunt je voorstellen dat hoogsensitieve baby’s en kindjes wat meer moeite hebben met slapen. Je kindje is gevoeliger voor prikkels, nemen meer prikkels op en prikkels komen ‘harder’ binnen. 

Deze kindjes hebben vaker moeite met inslaap vallen en doorslapen. Ook dromen ze vaker en hebben ze vaker nachtmerries of angsten. 

Hoe kun je jouw hoogsensitieve kindje helpen met slapen?

Ik geef je 10 tips:

  1. Bescherm je baby of kindje van te veel prikkels. Probeer te doseren en echt voldoende rust momenten in te bouwen;
  2. Bouw de dag rustig af en neem daar de tijd voor. Bij een ouder kindje bespreek de dag. Tekenen kan ook een fijne manier zijn om het brein ‘leeg te maken’;
  3. Zorg voor een warm bedje en warme voeten, juist een koud bedje en koude voeten zorgen voor moeilijker in slaap vallen;
  4. Fysiek contact zoals bijvoorbeeld een massage voor het slapen kan helpen om te ontspannen;
  5. Zorg voor een rustige baby of kinderkamer, met niet te veel kleuren en tierlantijnen aan de muur;
  6. Maak het naar bed gaan voorspelbaar, dus zorg voor een rustig en uitgebreid bedtijdritueel. Dit is nog net even belangrijker voor een hoogsensitief kindje;
  7. Probeer zelf rustig te blijven bij bedtijd, je kindje voelt jouw spanningen en eventuele gehaastheid;
  8. Kijk goed naar je kindje. Hij of zij kan eerder moe zijn en dan wil je dus op tijd beginnen met het bedtijdritueel;
  9. Geef aanwezigheid. Begrijp je kindje, en geef indien nodig extra aanwezigheid als slapen wat lastiger gaat. Dromen kunnen ook vaker voorkomen;
  10. Denk eens aan een verzwaringsdeken of slaaptunnel (bij oudere kindjes). Beide geven druk en kunnen zorgen voor makkelijker inslapen en beter slapen. Het geeft een veilig en geborgen gevoel en helpt bij de prikkelverwerking. Laat je goed adviseren om te kijken of een tunnel of verzwaringsdeken iets is voor je kindje is en welke het beste past. 

Heb jij een hoogsensitief kindje en ervaar je slaapproblemen? En kom je er met deze tips niet helemaal uit? Neem gerust contact op dan kijk ik met je mee. 


Neem contact op

wake to sleep

Wil je eerst graag zelf aan de slag met het slapen van je kindje? Hier vind je mijn slaapgidsen!