6 tips voor slapen bij warm weer

Tips bij slapen bij warmte kindje
Tips bij slapen bij warmte kindje

Het zweet gutst zelf al van jouw lijf af, verkoeling zoeken is lastig en je energie niveau is lager. Hitte doet echt wel wat met ons, en dus ook met je kindje. De tweede hittegolf dit jaar is een feit, en deze dagen worden zelfs hitterecords gebroken door temperaturen van rond de 40 graden. Dat is voor niemand lekker, maar voor je kindje op het gebied van slapen ook een uitdaging. Hittegolven komen regelmatig voor in de zomer. En sommigen zeggen dat ze door opwarming van de aarde meer zullen voorkomen. Met deze blog wil ik je 6 tips geven voor slapen bij warm weer. 

Hoe kun je je kindje helpen met slapen bij deze hoge temperaturen? Waar kun je op letten?

Ik geef je 6 tips:

  1. Juiste slaapkleding

Gebruik slaapkleding liefst van katoen en let op de TOG waarden. Bij erg hoge temperaturen voldoet bijvoorbeeld alleen een romper al of een zomerslaapzak met alleen een luier aan.

  1. Juiste beddengoed

Net als slaapkleding is ook het beddengoed van belang. Gebruik bijvoorbeeld geen waterdichten matrasbeschermers. Ga ook hier voor katoen. Slaapt je kindje met een kussen kijk dan naar een kussen dat goed ademt en koel blijft. Denk aan het kinderkussen van Cloudpillo (vanaf 4 jaar en deze groeit met je kindje mee). Dit kussen heeft als extra voordeel dat het een koele kant heeft (ideaal dus in de zomer) door de ice silk structuur. In de winter kun je de warme kant gebruiken.

  1. Verkoeling van de slaapkamer

Gebruik een airco of ventilator voor de slaapkamer van je kindje. Een airco zet je bij voorkeur ’s nachts uit. Een ventilator kun je aanlaten (indien niet gericht op je kindje). Doe ook de ramen open vanaf een uur of 22.00 uur (zodra het afkoelt) en zorg dat je ’s ochtends de boel lekker door laat waaien of afkoelen door alles open te zetten voor de ergste hitte. Plaats zonwering of verduisterende gordijnen zodat de zon niet naar binnen kan schijnen en houdt alles dicht overdag tijdens de warme uren. Lukt het echt niet om de kamer koel te houden, of is het uberhaupt al een warme kamer dan kun je er voor kiezen om je kindje tijdelijk in een andere kamer te laten slapen.

  1. Voldoende vocht

Laat je kindje voldoende vocht binnenkrijgen. Soms vraagt een kindje al om extra borst/fles voeding, dat is prima en logisch. Drinkt je kindje al water, dan extra vaak aanbieden en bij oudere kindjes is een ijsje ook een mooie optie. Flesvoeding kun je lauw geven. Let bij baby’s op of er voldoende plasluiers blijven komen.

  1. Ritme en routine

Probeer zo veel mogelijk het ritme en de routine aan te houden. Kijk daarbij ook goed naar je kindje. Je kindje kan eerder moe zijn door de warmte.

  1. Lichaamstemperatuur

Een badje of douche kan zorgen voor verkoeling voor je kindje voor het slapen. Let ondertussen op dat je niet te veel activiteiten plant en liefst binnenblijft tussen 11-15 uur (heetst van de dag). Daarbuiten blijf je in de schaduw. Laat je kindje niet onnodig huilen, dat zorgt voor een stijging van de temperatuur en dat wil je met dit warme weer helemaal vermijden. Houdt bij kleine baby’s de lichaamstemperatuur in de gaten door af en toe te meten.

Heb je meer tips nodig over het slapen bij hoge temperaturen of gaat het slapen van je kindje niet zo lekker en heb je hulp nodig?