Wat als je kindje ineens slechter slaapt?

Wat als je kindje ineens slechter slaapt
Wat als je kindje ineens slechter slaapt

Waarom slaapt je kindje ineens niet meer door? Je kindje slaapt normaal eigenlijk best wel goed. Af en toe een wat mindere nacht maar verder mag je niet klagen. En dan ineens wordt je kindje ’s nachts vaker wakker, gaan de slaapjes overdag rommelig of lukken slaapjes ineens niet meer. Je hebt het gevoel weer helemaal terug bij af te zijn, wat is er toch aan de hand? Help!

Slaapregressie?

Het kan zijn dat je te maken hebt met een slaapregressie. Wat is dan zo’n regressie? Bijna iedere ouder kent de term “sprongetje” wel. De bekende momenten op gezette leeftijden waarin jouw kindje een sprong in de ontwikkeling doormaakt, voornamelijk op mentaal gebied. 

Die sprongen kunnen op zich al invloed op het slapen van jouw kindje hebben maar er zijn ook nog zogenaamde ‘slaapregressies’. Regressie betekent teruggang, in dit geval dus in slaap. Maar juist deze regressie zorgt daarna ook weer voor progressie. Progressie betekent vooruitgang, progressie in het slapen. 

Eigenlijk maakt jouw kindje tijdens zo’n slaapregressie ook een sprong in de slaapontwikkeling en ontwikkelt de slaapstructuur van je kindje zich verder. Daardoor kan het slapen tijdelijk minder gaan, maar daarna zijn er weer allemaal nieuwe structuren in de hersenen aangelegd waardoor het slaapgedrag van jouw kindje steeds meer gaat lijken op dat van een volwassene. Na een slaapregressie zie je bijvoorbeeld dat je kindje een slaapje kan laten vallen of juist langere slaapjes kan maken. 

Naast achteruitgang (regressie) in het slapen, vindt er daarna ook een vooruitgang in het slapen plaats (progressie). 

Een slaapregressie valt soms samen met een groeisprong en soms niet.
Omdat alle nieuwe ontwikkelingen verwerkt worden, zal je de slaapregressie in eerste instantie herkennen aan slechter gaan slapen. Dat kun je dus ook zien als je kindje normaal een prima slaper is. 

 

Wat merk je dan?

Hoe weet je nu dat je kindje in een regressies zit? Een paar kenmerken zijn:

1. Je kindje wordt ineens weer vaker of langer wakker ‘s nachts;
2. De slaapjes overdag worden ineens korter of je kindje weigert een slaapje overdag;
3. Je kindje komt moeilijk in slaap overdag en/of ‘s nachts; 4. Je kindje wordt ineens heel vroeg wakker;
5. Je kindje wil ineens meer of juist minder eten/drinken;
6. In plaats van korte dutjes doet je kindje ineens hele lange dutjes van bijvoorbeeld langer dan 3 uur achter elkaar;
7. Je kindje zit duidelijk in een ontwikkeling. Denk aan proberen te rollen, kruipen, optrekken, praten, etc. 8. Je kindje is humeurig en/of hangerig. 

 

Wanneer?

Slaapregressies komen voor rond de 4 maanden, 8 maanden, 12 maanden, 18 maanden, 24 maanden en 30 maanden. Ze duren ongeveer 2-6 weken. 

 

En nu?

Hoe kom je die pittige periodes van slaapregressies door? Wat kun je doen om je kindje te helpen met slapen, welk ritme houd je aan en hoe bewaar je zelf de rust en behoud je de energie om je kindje te helpen? Dat alles en nog veel meer lees je in mijn E-book Eerste hulp bij slaapregressies. Je vindt hem in mijn shop! 

Kom je er niet uit? Laat een berichtje achter dan kunnen we altijd vrijblijvend even bellen om te kijken of ik je verder kan helpen.