Stoppen met de speen

stoppen met de speen
stoppen met de speen

Die speen, ik ben persoonlijk toch wel fan van de speen. Onze beide jongens hebben beide een speen (of gehad). Maar eerlijk, het is ook wel een beetje een haat liefde verhouding. Toen ze baby waren moesten we om de haverklap eruit om een speentje terug in de mond te doen. Uiteindelijk lagen er gerust 5 spenen in hun bedje als ze naar bed gingen dan hadden we de grootste kans dat ze er zelf weer een vonden als ze hem verloren.

Ook merkte ik dat de speen naarmate ze ouder werden een manier werd om ze rust te geven, vooral einde van de dag. Is dat nu wel de juiste reden om een speen te geven? En dan komt het moment dat je beseft dat het misschien tijd is om te stoppen met de speen. Maar wanneer en hoe. Oh man, ik vond dat zo lastig! We stelden het bij onze oudste dan ook echt uit, hij kon echt niet zonder (dachten we)! En daarbij bang dat de nachten weer drama zouden worden. Maar niets was minder waar.

Over de speen en dan het afbouwen van de speen krijg ik regelmatig vragen tijdens consulten. In deze blog probeer ik je wat tips te geven over het afbouwen, wanneer afbouwen en hoe af te bouwen of rigoureus te stoppen. 

Waarom een speen?

Een speentje heeft in de eerste maanden naar mijn mening meerdere voordelen. (Newborn) Baby’s hebben een grote zuigbehoefte en juist de speen heeft een kalmerende werking. Daarbij geeft de speen troost en is bij meerdere onderzoeken naar voren gekomen dat het gebruik van een speen wiegendood kan voorkomen. 

Maar, naarmate een kindje ouder wordt neemt in principe de zuigbehoefte af en is een speen dus in dat opzicht minder van belang.

Een speen kan ook echt helpen bij het slapen en daarbij kan het een slaapassociatie worden. 

Mijn kindje heeft een speen!

Helemaal goed, niets mis mee. Er komt vanzelf een moment dat je denkt: misschien is het nu tijd om te stoppen of af te bouwen. Handige tip wellicht is om je kindje op tijd te leren zelf zijn speen te pakken en vooral ook zelf in zijn mond te kunnen doen. Dat kun je doen door overdag veel te oefenen. Ligt je kindje op het speelkleed, leg dan meerdere spenen rondom je kindje en laat je kindje oefenen om deze te pakken en zelf in zijn mondje te doen. Natuurlijk mag je helpen in het begin, en geef het de tijd. Dit kan al veel schelen in de nacht, dan hoef jij er niet altijd meteen uit om een speentje weer te zoeken.

 

Wat als je wilt stoppen met de speen?

De redenen om te stoppen met de speen of de speen af te bouwen kunnen variëren. Misschien is je kindje ’s nachts zo onrustig en ben je constant de speen in zijn mondje aan het doen. Misschien  vind je je kindje oud genoeg nu om zonder speen te slapen. Misschien wil je nog even wachten.. Alles is goed. In mijn consulten raad ik het afbouwen of stoppen met de speen aan als je kindje jonger is dan 6 maanden of ouder is dan 2,5 jaar. Dat heeft te maken met de mate waarin je kindje gehecht is aan de speen en eventueel oud genoeg is om er afscheid van te nemen. Maar ook hierin wijken we wel eens af, het is echt per kind, gezin en situatie verschillend.

Waarbij de periode rond de 2,5 jaar ook wel een lastige periode is. Vaak zie je dat een slaapje nog wel nodig is ’s middags en vooral met speen is dat nog wel een succes. Ga je dan de speen afbouwen, is de kans groot dat je kindje geen slaapje meer wil doen (met een oververmoeid kind als gevolg). In dit geval zou ik dus toch nog even wachten tot je kindje geen slaapje meer overdag doet. 

Maar hoe pak je het aan als je echt wilt stoppen met de speen? 

Ik geef je een aantal tips:

  1. Begin de speen enkel en alleen met slapen te geven. Dus de momenten tussen de slaapjes door, geen speen meer geven. Enkel alleen met slapen. Gaat dat een tijdje goed? Dan kun je verder gaan met afbouwen. 
  2. Kies een periode uit dat je kindje lekker in zijn/haar vel zit. Dus niet in een periode van slaapregressie of wanneer je kindje niet lekker is. 
  3. Als je kindje slaapt, haal dan zachtjes de speen uit zijn of haar mondje zodat je kindje verder slaapt zonder speen. Dat doe je eerst als je kindje diep slaapt, daarna kun je kijken of je het steeds iets eerder kunt doen op het moment dat je kindje in slaap begint te vallen. Dit kan best lastig zijn en lang duren. Wil je kindje toch zijn speen weer, geef hem dan en probeer het op het volgende moment weer. De aanhouder wint! Deze methode is vooral handig bij jongere kindjes en baby’s.
  4. Begin met het afbouwen van de speen bij een slaapje overdag, daarna breid je dit uit naar bedtijd. Je mag je kindje best helpen met slapen als het toch wat lastig is zonder speen. 
  5. Kies je er voor om de speen te stoppen, kom dan niet in de verleiding op een lastig moment de speen weer tevoorschijn te halen. Wees consequent! 
  6. Heb jij een peuter met een speen? Zoals ik eerder schreef, bouw de speen af na 2,5 jaar. Kondig het aan, bespreek het met je peuter. Waar wil je peuter zijn speentjes inleveren? Of wil hij misschien de spenen aan Sinterklaas geven of een nieuw geboren baby? Wees creatief!
  7. Cold turkey! Werkt vooral bij peuters het beste dus. Het is het duidelijkst en je kunt het samen met je peuter goed voorbereiden. 

Ons verhaal en het afscheid van de speen:
Bij ons werkte het volgende. Ons zoontje was 3 jaar en verknocht aan zijn speen, echt een manier om rustig te worden. Wij hadden een boekje laten maken (van Mijn Liefste Boek) en zijn deze gaan lezen s’avonds voor het slapen gaan. De baby’s hadden de spenen nu nodig om te leren slapen. Hij zou er een mooie hijskraan (die hij graag wilde) voor terugkrijgen. Hij mocht dus met zijn spenen betalen bij de ‘ bouwwinkel’ en kreeg daar een mooie politiehijskraan. De winkel bracht zijn spenen naar de baby’s. Ik heb zelf de betreffende bouwwinkel gebeld en gevraagd of ze mee wilden ‘speelden’ en we hebben zijn spenen aan een touw gehangen ze aan de medewerker gegeven die er een hijskraan voor terug gaf. 

Eerlijk, ik dacht dat het een groot ding zou worden, dat hij ’s nachts weer zou gaan waken. Hij heeft ’s avonds nog wel gevraagd om zijn speen. We gaven aan dat we het heel goed snapten dat hij ze miste en dat we bij hem zouden blijven zodat hij kon zien dat hij goed zonder speen kon slapen. Dit deden we een paar nachten, en daarna heeft hij er nooit meer om getaald. Zijn broertje heeft nog een speen maar ook daardoor komt hij niet meer in de verleiding. Bijzonder hoe dat werkt he?


Heb je hulp nodig?
Wil jij afscheid nemen van de speen van jouw kindje maar kom je er zelf niet helemaal uit? Of heb je andere vragen waar ik je mee kan helpen? Neem dan gerust contact op!