Je kindje wakker maken om langer te laten slapen?

wake to sleep
wake to sleep

Dat klinkt vrij onlogisch maar toch kan het een methode zijn voor met name vroege vogels. Wordt jouw kindje elke nacht om 5 uur wakker, en heb je echt alles al geprobeerd? Zie je echt een patroon van altijd bijvoorbeeld na 1,5 uur na bedtijd wakker worden of altijd om dezelfde (te vroege) tijd ’s ochtends wakker worden?

De zogenaamde ‘Wake to sleep’ methode kan hier uitkomst bieden. Deze methode is als eerst toegepast en bedacht door Tracy Hogg, auteur van ‘Secrets of the Baby Whisperer: How to Calm, Connect, and Communicate with Your Baby’. In deze blog vertel ik je er meer over.

Wakker maken om te slapen oftewel ‘wake to sleep’, hoe werkt het?

Het idee achter deze methode is dat je kindje heel licht wakker wordt door jou (let op: niet volledig, ik licht dat zo meteen verder toe) en daardoor opnieuw een nieuwe slaapcyclus pakt waardoor je kindje doorslaapt. Deze methode wil je wel een langere periode uitvoeren voordat de gewenning er is van het later wakker worden. En je kunt deze methode het beste proberen als je alle andere factoren hebt uitgesloten maar door gewenning bijvoorbeeld het vroege waken blijft.

Hoe doe ik dat?

Hoe de “wake to sleep” methode werkt, is als volgt.

– Je begint met het instellen van jouw eigen wekker maar dan een uur eerder dan jouw kindje normaliter wakker wordt. Dus is je kindje altijd 5.00 wakker, dan zet je dus je wekker om 4.00 (ja heftig even maar het kan voor een goed doel zijn).
– Het idee achter deze methode is om je baby niet helemaal wakker te maken, maar bijvoorbeeld zachtjes te laten bewegen, te zuchten of om te draaien. Je kunt proberen jouw kindje heel voorzichtig aan te raken (als je een diepe slaper hebt) of als je kind een extreem lichte slaper is, kan het openen van de deur naar zijn of haar slaapkamer alleen al de oplossing zijn.
Je wilt het liefst niet dat de ogen van je kind opengaan en je wilt zeker niet dat je kindje echt wakker wordt.

Deze manier van op een zachte manier een klein beetje wakker maken, zal jouw kindje in een nieuwe slaapcyclus brengen, waardoor hij de kans krijgt om langer te slapen dan gewoonlijk.

– Probeer het eens en als je ziet dat je kindje zich even omdraait of een andere houding aanneemt dan is het ‘gelukt’ en kun je kijken of je kindje wat later wakker wordt dan normaal.

Je kunt deze methode ook gebruiken als jouw kindje bijvoorbeeld elke avond na 1,5 uur weer wakker wordt. Ga dan net even voor de betreffende tijd zijn of haar kamertje in en probeer de methode. Zie je dat je kindje zich even verlegd, zich omdraait of even beweegt dan ga je de kamer weer uit en kijk je of je kindje verder slaapt. Jouw kindje heeft als het goed is een nieuwe cyclus kunnen pakken.

Werkt dit altijd?

Helaas is deze methode niet altijd wat werkt bij vroege vogels of nachtelijk waken. Je wilt eerst echt naar andere factoren kijken die kunnen spelen en achterhalen wat de reden is van het vroege waken, korte dutjes of nachtelijk waken. Kom je daar niet uit? Ik kan je helpen! Door mijn holistische werkwijze kijk ik stap voor stap met jou samen naar de situatie. Zien we dat alles klopt maar er puur sprake is van gewenning? Dan zou deze methode een mooie kunnen zijn om te proberen!

Wil je meer weten? Neem gerust contact op!

wake to sleep

Wil je eerst graag zelf aan de slag met het slapen van je kindje? Hier vind je mijn slaapgidsen!