Slaapproblemen bij een peuter

slaapproblemen bij een peuter
slaapproblemen bij een peuter

Slaapproblemen bij een peuter?

Help, mijn peuter wil niet slapen! Wat doe ik verkeerd? Heeft hij ergens last van? Onzekerheid, vermoeidheid, prikkelbaarder; weinig slaap is zwaar. En dat mogen we best wel toegeven. Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind. En slaap is een belangrijk onderdeel van een goede fysieke en mentale gezondheid. Af en toe een nachtje slecht slapen is nog geen ramp. Dit overkomt iedereen wel eens. Maar structureel slecht slapen kan zorgen voor een chronisch slaaptekort, wat veel invloed kan hebben op het gezin. Gelukkig is er hulp. Want je bent echt niet alleen..

Ontwikkeling en slaapproblemen bij een peuter

Een peuter ontwikkelt zich razendsnel. Zo zal hij steeds meer praten en begrijpen. Maar ook de motorische ontwikkeling staat niet stil. Waarschijnlijk kan hij/zij steeds beter rennen, tekenen, puzzelen, fietsen en steppen. Slaap is belangrijk om goed te kunnen ontwikkelen. Maar tijdens de slaap verwerken peuters ook alle indrukken van de dag. Net als bij volwassenen kunnen spanningen van overdag zorgen voor slaapproblemen bij een peuter. Maar er is meer.

Enkele mogelijke oorzaken op een rij

 • Fysieke klachten
 • Spanningen
 • Ontwikkeling (denk aan slaapregressies)
 • Verwerken van de indrukken van de dag
 • Oververmoeid
 • Nog niet moe
 • (nacht)Angsten

Wat de oorzaak ook is, als slaapcoach help ik jullie op een liefdevolle manier naar meer rust en slaap.

Hooggevoeligheid en slapen

Wel eens van een ‘High Sensitive Person’ gehoord? Deze eigenschap kan bij iedereen voorkomen. Het is een speciale eigenschap die het zenuwstelsel en de hersenen in staat stelt om details te verwerken die de meeste mensen missen. Ook bij kinderen komt dit voor. Juist omdat ze bijvoorbeeld meer emoties van andere waarnemen kunnen ze overspoeld raken door prikkels.

Enkele kenmerken zijn:

 • Emoties overnemen
 • Hoog inlevingsvermogen
 • Inzicht hebben in gevoelens van anderen
 • Intuïtief
 • Gevoelig zijn

Hooggevoelig zijn heeft ook voordelen. Zo zijn deze kids vaak slim en creatief. Zorgzaam voor anderen. Maar voor de kids zelf kan het een lastige eigenschap zijn. Iets wat o.a. een negatief effect kan hebben op de nachtrust. Een High Sensitive peuter heeft vaak meer moeite met in slaap vallen. Terwijl slaap juist zo belangrijk is om al die prikkels te verwerken. Is jouw kindje hoogsensitief (HSK) en ervaar je slaapproblemen met je kindje? Loop er niet te lang mee door. Slaapcoaching kan hulp bieden.

Wat is doorslapen

Slaapt jouw kind goed door? Als ouder ben je waarschijnlijk dagelijks bezig met slapen, doorslapen, het aantal uur slaap en een bepaald slaapritme. Maar welke verwachtingen mag je stellen? En wat is doorslapen precies? Vaak wordt doorslapen als prestatie gezien. Er wordt verwacht dat een kind in slaap valt en pas de volgende ochtend weer wakker wordt. Verschillende studies tonen dan ook verschillende definities aan. Bij baby’s is af en toe wakker worden normaal. Maar ook bij peuters. Mede omdat ze zoveel te verwerken hebben. En wist je dat volwassenen ook meerdere keren ’s nachts wakker worden en weer verder slapen? Je hebt het alleen niet bewust door. Dus dat jouw kleine af en toe van zich laat horen is niet gek. Van belang is dat hij/zij weer lekker en zelfstandig in slaap kan vallen. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Als peuter slaapcoach kan ik je helpen.

Wat doet een peuter slaapcoach

Als peuter slaapcoach help ik jullie je kind beter te laten doorslapen. Dit doe ik volgens de Droomritme methode. Bij deze methode wordt er gekeken naar de fysieke, softe én slaaptechnische factoren. Van belang is dat ik eerst de situatie rondom het slapen analyseer. Dit doe ik middels een intake formulier en uitgebreide situatieschets. Zijn er bepaalde dingen die het slapen in de weg kunnen zitten?

 • Ontwikkeling
 • Fysieke onrust
 • Hechting
 • Voeding
 • Groei

Pas wanneer de nachtrust vrij is van obstakels kunnen we werken naar een stappenplan met fijne handvatten. Als (peuter) slaapcoach geef ik geen slaaptraining maar leer ik jullie als ouders de beste slaapcoach te worden voor jullie kind.

Oplossing voor slaapproblemen

Veel ouders lopen lang door met slaapproblemen bij hun peuter zonder hulp in te schakelen. Graag help ik jou en je kindje naar een goede nachtrust. Benieuwd hoe? Bekijk hier de verschillende pakketten. Welk pakket je ook kiest, de weg terug vinden naar een goede nachtrust op een liefdevolle manier staat centraal. 

wake to sleep

Wil je eerst graag zelf aan de slag met het slapen van je kindje? Hier vind je mijn slaapgidsen!